sunnuntai 21. joulukuuta 2014

Murukeitto


250 g jauhelihaa
pala (100 g) juuriselleriä
1/2 pientä (500 g) kaalia
2 rkl sinappia
1 laakerinlehti
1,5 l lihalientä
1 rkl soijakastiketta
1/2 tl suolaa
1/3 tl mustapippuria
2 kpl (n. 200 g) purjoa
125 g herneitä
nokare margariinia tai voita paistamiseen

Ruskista jauheliha kattilassa murumaiseksi ja lisää suikaloitu kaali ja selleri. Keitä sekoitellen, kunnes kaali painuu kokoon, ja lisää sinappi, laakerinlehti ja lämmitetty lihaliemi, johon on lisätty soijaa. Mausta suolalla ja pippurilla ja keitä noin 10 minuuttia. Lisää silputtu purjo ja herneet ja keitä kypsäksi vielä noin 5 minuuttia.

Määrä: 4 annosta
Valmistusaika: 35 min
Hinta: 4,50 €

Reseptistä: Tämä kaalikeiton versio maistuu sellerin, sinapin ja soijan vuoksi aivan erityisen hyvältä. Sen kanssa tarjoiltavaksi sopii hyvin näkkileipä.

VALMISTUS:

Kuvasta puuttuvat selleri ja purjo.

1. Kokoa ainekset. Mausteista laakerinlehden voi jättää pois, ja purjon voi korvata sipulilla (1 kpl). Sellerinkin voi jättää pois, mutta tällöin keitto menettää aavistuksen maustaan.


2. Leikkaa kaali ja selleri ohuiksi suikaleiksi. 

3. Kuumenna 1,5 l vettä kattilassa ja sekoita siihen soijakastike ja 3 kpl lihaliemikuutioita tai pakkauksen ohjeen mukainen määrä fondia.


4. Sulata pieni nokare (n. 1 tl) margariinia toisessa isossa kattilassa ja paista jauheliha siinä ruskeaksi. Sekoittele ja pienennä lihaa puulastan avulla, jotta siitä tulisi murumaista. 


5. Lisää selleri ja kaali jauhelihan päälle kattilaan ja sekoittele, kunnes kaali painuu kokoon (n. 5 min). Lisää sinappi ja laakerilehti ja kaada lihaliemi päälle. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Keitä miedolla lämmöllä noin 10 minuuttia.

6. Keiton kiehuessa puhdista purjo ja varmista, ettei kerrosten väliin ole jäänyt multaa. Leikkaa purjo renkaiksi tai silppua. Mikäli käytät purjon sijasta sipulia, lisää se kattilaan yhtä aikaa kaalin ja sellerin kanssa.

7. Kymmenen minuutin keittoajan jälkeen kokeile onko kaali pehmentynyt ja tarpeen mukaan keitä lisää, kunnes kaali on pehmeää. Talvikaali tarvitsee enemmän aikaa kuin kesäkaali. Lisää lopuksi purjo ja herneet kattilaan ja keitä vielä noin 5 minuuttia. 

8. Tarjoile hieman jäähtynyt keitto vaikkapa näkkileivän ja juuston kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Onnistuitko? Kerro mielipiteesi ja omat vinkkisi!