tiistai 16. joulukuuta 2014

Kaalilaatikko


1 keskikokoinen (n. 1200g) kaali
1 l lihalientä (kuutioista tai fondista)
2 dl puuroriisiä
400 g jauhelihaa
1 tl suolaa
 1/4 tl valkopippuria
pari nokaretta margariinia tai voita
2 rkl siirappia

Leikkaa kaali ohuiksi suikaleiksi ja keitä lihaliemessä yhdessä riisin kanssa noin 15 minuuttia. Ruskista jauheliha ja mausta suolalla ja valkopippurilla. Sekoita liha kaalin ja riisin joukkoon, kaada seos liemineen voideltuun uunivuokaan ja ripottele päälle siirappia ja muutama nokare voita. Paista 200 asteessa noin 1 tunti.

Määrä: 6 annosta
Valmistusaika: 1 h 35 min (35 min valmistukseen ja 60 min uunissa)
Hinta: 5,15 €

Reseptistä: Kaalilaatikon voi valmistaa monella eri tavalla, mutta ylläoleva resepti on yksinkertaisin mitä olen nähnyt. Toinen tapa on paistaa kaalia pienessä nestemäärässä ja keittää riisi erikseen. Riisin voi myös jättää kokonaan pois. Sipuli ja meirami antavat lisämakua, ja kaalilaatikkoon sopii hyvin myös kerma. 

VALMISTUS:


1. Mittaa tarvittavat ainekset. Siirapin voit jättää halutessasi pois. Voitele sopivan kokoinen (väh. 20x30 cm) vuoka margariinilla, ellei siinä ole tarttumatonta pintaa.


2. Leikkaa kaali suikaleiksi esimerkiksi seuraavalla tavalla: Halkaise kaali isolla sahateräisellä leipäveitsellä ensin kahtia ja vielä molemmat puoliskot erikseen kahtia. Leikkaa kovat kantapalat irti ja paloittele kaali noin 5 cm levyisiin osiin. Pidä kustakin palasta tukevasti kiinni ja leikkaa niin ohuiksi suikaleiksi kuin pystyt. Kaalin voi myös hienontaa tai raastaa.

3. Kuumenna vesi isossa kattilassa ja sekoita siihen 2 lihaliemikuutiota tai pakkauksen ohjeen mukainen määrä fondia. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.


4. Laita riisit ja kaalisuikaleet kattilaan. Raakaa kaalia on melko suuri määrä, mutta se kutistuu kypsyessään, joten jollei kaikki mahdu kattilaan yhdellä kertaa, odottele hetki ja lisää loput kaalit sekaan ensimmäisten kutistuttua. Keitä keskilämmöllä 15 minuuttia ja sekoittele välillä. Kokeile onko kaali hieman pehmentynyt ja keitä lisää jos tarpeen. Talvikaali tarvitsee enemmän aikaa kuin kesäkaali.


5. Kaalin kiehuessa kuumenna pieni nokare margariinia paistinpannussa, lisää jauheliha pienissä erissä ja paista sekoitellen kypsäksi. Liukkaalla teflonpannulla lihaa on helpompi pyöritellä kahden puulastan avulla. Älä koskaan käytä lusikkaa tai muuta metallista esinettä paistinpannuun!

6. Mausta jauheliha suolalla ja valkopippurilla. Muitakin mausteita voi maun mukaan käyttää. Esimerkiksi sipuli (1 kpl hienonnettuna) , kerma (1 dl) ja meirami (1-2 tl) sopivat hyvin kaalilaatikkoon. Jos käytät sipulia, paista se yhdessä jauhelihan kanssa.


7. Sekoita jauheliha riisin ja kaalin sekaan. Kaada seos liemineen vuokaan ja tasoita. Ripota päälle siirappia ja muutama nokare voita.

8. Paista laatikkoa uunissa 1 tunti. Tarkista loppupuolella, ja jos pinta alkaa palaa, peitä vuoka foliolla tai sekoittele kaaliseosta aina välillä. Kuivunut pinta voi muuttua hyvin kovaksi ja epämiellyttäväksi syödä, mutta anna laatikon kuitenkin saada lopuksi hieman väriä pintaansa.

9. Tarjoile hieman jäähtynyt laatikko puolukkahillon kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Onnistuitko? Kerro mielipiteesi ja omat vinkkisi!